Tipologie

Diabetul zaharat

1. Tipul 1- caracterizat de distrugerea celulelor producatoare de insulina (celule ß) din pancreas, de obicei conducând la lipsa totala de insulina. Apare mai ales la copii si tineri, dar poate afecta si oamenii maturi. In lipsa aportului din afara de insulina (prin injectii) apare cetoacidoza si deces.
    1. Autoimun – Sistemul imun confunda celulele producatoare de insulina (celule ß) din pancreas cu ceva strain organismului, de ex. cu niste microbi si incearca din rasputeri sa lupte impotriva lor, incercind in mod gresit sa salveze organismul de ele. Din pacate mai intotdeauna si reuseste.
    2. Idiopatic – Idiopatic este un termen medical care inseamna necunoscut. Sper ca pe viitor sa fie folosit cat mai rar.
2. Tipul 2 – caracterizat prin prezenta unei cantitati mai mari de insulina decat la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mica fata de normal, fara insa a lipsi cu desavarsire. Acesta cantitate mica de insulina prezenta “orice ar fi” explica de ce nu apare cetoacidoza in acest tip de diabet. Ea nu este din pacate suficienta insa si pentru a baga zaharul din sange in celule si astfel va apare acumularea lui in sange (hiperglicemie) si distrugerea organismului.
3. Alte tipuri specifice – sunt tipuri de diabet in care se cunoaste cu exactitate cauza. Din pacate in prezent proportia lor este aproape neinsemnata. Sper ca pe viitor sa schimbam aceasta situatie caci “A sti inseamna a cunoaste cauza” (Aristotel).
    1. Defecte genetice ale functiei celulei producatoare de insulina din pancreas (celula beta)
    2. Defecte genetice ale actiunii insulinei
    3. Boli ale pancreasului cu totul (pancreatita data de consumul de alcool)
    4. Boli hormonale
    5. Diabet indus prin medicamente sau substante chimice
    6. Infectii
    7. Forme rare produse prin mecanisme mediate imunologic
    8. Sindroame genetice asociate uneori cu diabet
4. Diabet gestational – este acel diabet caracterizat prin descoperirea lui pentru prima oara in timpul sarcinii.