Fracturi

Fracturile piciorului

Riscul de fractura a piciorului la persoanele cu diabet zaharat se pare ca este legat de existenta neuropatiei diabetice periferice, ce reprezinta un factor important in dezvoltarea ulcerului piciorului, infectiilor si amputatiilor de membre inferioare. Asa cum am discutat anterior o complicatie ce apare ca urmare a neuropatiei diabetice periferice este piciorul Charcot ce implica fragmentarea osului, dislocare de articulatii si pierderea de masa osoasa.
Un alt factor ce poate predispune la aparitia fracturilor la persoanele cu diabet este indicele de masa corporala (IMC), aparitia fracturilor putand fi legata de existenta obezitatii.
Un alt factor de risc il reprezinta existenta retinopatiei diabetice, cataractei corticale avansate ce duc la orbire.
A fost analizata legatura dintre prezenta diabetului zaharat si densitatea osoasa (metabolismul osos). Se pare ca diabetul zaharat insulino-dependent ar fi asociat cu o densitate osoasa scazuta. Comparand pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si 2,cu subiectii sanatosi s-a observat ca pacientii cu diabet de tip 1 au o densitate minerala osoasa mai mica, lucru ce nu a putut fi explicat ca fiind legat de tratamentul cu insulina. De asemenea, rata de aparitie a fracturilor a fost mai mare la cei cu diabet de tip 1 comparartiv cu cei de tip 2.
O alta ipoteza ar fi ca la pacientii cu diabet zaharat apare o intarziere a formarii osoase in timpul tineretii, datorita unui control glicemic precar si datorita efectelor acumularii glucozei in sange asupra metabolismului osos, ce ar duce la o crestere a resorbtiei osoase. Asadar un control glicemic adecvat este foarte important pentru a preveni aparitia complicatiilor asa cum sunt si fracturile.