Pielea uscata

Pielea uscata la picioare si diabetul zaharat

Diabetul zaharat afecteaza multe organe, inclusiv pielea. Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolata afectiuni ale pielii. Infectiile bacteriene si fungice sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii. Cateva afectiuni apar numai la persoanele cu diabet: dermopatia diabetica, necrobioza lipoida diabetica, xantomatoza eruptiva.
In plus atunci cand diabetul zaharat este dezechilibrat, iar glicemiile sunt mari, se pierde o cantitate mare de apa din organism. Din aceasta cauza pielea sufera si devine uscata. Pielea uscata se poate crapa foarte usor acest lucru favorizand patrunderea microbilor in aceste zone cu aparitia infectiei. De asemenea datorita valorilor glicemice mari poate apare afectarea nervilor ce au rol trofic pentru zona de tesut cutanat deservita.
De aceea pe langa mentinerea unor valori glicemice normale pentru a ne proteja pielea trebuie sa urmam cativa pasi: spalati pielea cu un sapun hidratant, stergeti pielea cu un prosop moale si indepartati umezeala mai ales din zonele unde microbii se pot inmulti rapid (intre degete, axila, zona inghinala), folositi o crema hidratanta dupa baie, consumati zilnic cel putin 2 litrii de lichide, folositi imbracaminte din materiale naturale, inspectati dupa fiecare baie pielea pentru eventuale leziuni. In cazul in care observati anumite modificari la nivelul pielii anuntati medicul dumneavoastra curant