Disfunctii erectile

     Probabilitatea aparitiei unor probleme sexuale există pentru fiecare persoană. Acestea insă apar odată cu trecerea anilor la vârste avansate. Dacă totuși nivelul ridicat al glicemiei se menține pentru o perioadă lungă de timp, pot rezulta probleme ale funcției sexuale – numite generic, disfuncție sexuală. Dacă ai diabet nu înseamnă că vei avea automat o problemă, dar persoanele cu diabet sunt mai expuse riscului de disfuncție sexuală. Este una dintre complicațiile diabetului și se întâmplă din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge , al hipertensiunii arteriale  dar și al  colesterolului ridicat . Bărbații și femeile care utilizează o pompă de insulină  pot simţi un disconfort psihic. În plus, timpul și energia cheltuite pentru gestionarea diabetului și a afecțiunilor conexe pot afecta mult sănătatea emoțională. Acest lucru poate duce la dezinteres pentru sex sau la utilizarea unor medicamente care afectează negativ funcția sexuală. Medicamentele pentru hipertensiune arterială pot afecta capacitatea de a realiza sau menține o erecție dar și unele medicamente care ajută la gestionarea depresiei sau anxietății sunt notorii pentru inhibarea excitării sau a interesului sexual. Modificările hormonale (ale testosteronului si estrogenului  apărute din  cauza diabetului, menopauzei sau a ambelor), pot afecta libidoul, lubrifierea și capacitatea de a deveni excitat sexual. Vârful penisului și clitorisului sunt încărcate de nervi. Dacă acești nervi se deteriorează, rezultatul ar putea fi o senzație sexuală scăzută sau chiar relații sexuale dureroase.

 

Diabet și probleme sexuale – la bărbi

Diabetul este departe de a fi singura cauză a disfuncției erectile, deci nu este nimic  jenant. Se întâmplă aproape tuturor bărbaților la un moment dat în viața lor și este, de asemenea, cauzată în mod obișnuit de îmbătrânire, alcool sau droguri. Hiperglicemia poate deteriora vasele de sânge și nervii, inclusiv cele care   alimentează penisul.  Acest lucru poate restricționa cantitatea de sânge care curge către organele dvs. sexuale, astfel încât e posibil să pierdeţi senzația.   Puteti avea  dificultăți în a vă excita,  fizic, dar vă poate afecta  și   modul în care vă simțiți.

Disfuncție erectilă 

Cel mai frecvent tip de problemă sexuală la bărbați este disfuncția erectilă (uneori cunoscută sub numele de impotență). Acesta este momentul în care nu puteți obține sau păstra o erecție – semne timpurii ar putea fi dacă începeți să vă pierdeți erecția de dimineață. Disfuncţia erectilă este văzută ca un semn de avertizare pentru diabet, in special pentru barbaţii sub 45 de ani.

 

 Bărbații cu diabet zaharat sunt  de 3 ori mai predispusi să aibă probleme in a obține sau   a menține erecția.

 

Pot exista mai multe motive pentru aceasta, cum ar fi fluxul sanguin limitat, afectarea nervilor (neuropatie)  și deteriorarea vaselor de sânge. De asemenea poate fi cauzata de medicamente sau doar de modul în care vă simțiți în acel moment. Medicamentele pentru erecție sunt interzise în cazul anumitor afecțiuni medicale cum ar fi diabetul sau problemele cu inima/sistemul circulator.

Ejaculare retrogradă

Ejacularea retrogradă este o alta problemă sexuala care poate apărea la barbaţii cu diabet zaharat de tip 2. Aceasta se produce atunci cand o parte sau tot materialul seminal este ejaculat înapoi în vezică în loc să   fie eliminat prin penis, şi este cauzat de niveluri anormale de glucoză care afectează muşchiul sfincterului, controlând deschiderea şi închiderea sfincterului la baza vezicii urinare.

Bărbatul experimentează un orgasm, adesea cu ejaculare puţină sau chiar deloc, cunoscut sub numele de “orgasm uscat”. Nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii, dar poate fi o problemă atunci când se incearcă   conceperea unui copil.

 

Diabet și probleme sexuale – la femei

Uscăciune vaginală 

Când aveți diabet, uscăciunea vaginală se poate întâmpla foarte des. Glicemia ridicată poate provoca leziuni ale vaselor de sânge din vagin. Acest lucru duce la lipsa de lubrifiere. Drept urmare, sexul poate fi foarte dureros. În mod similar, fluxul sanguin restricționat și leziunile nervoase pot însemna că simțiți mai puțină stimulare.

Unele medicamente pot face acest lucru mai probabil, inclusiv antidepresivele și comprimatele pentru tensiunea arterială. Există, de asemenea, o șansă, ca și în cazul tuturor, ca acest lucru să se rezume la modul în care vă simțiți in acel moment. 

Una din patru femei cu diabet de tip 1 are probleme sexuale.

Există o mulțime de lubrifianți   care vă pot ajuta cu uscăciunea vaginală, pe care le puteți cumpăra de la farmacie.  Acest lucru ar putea părea puțin jenant, dar este important să ne amintim că uscăciunea vaginală este foarte frecventă, iar lubrifianții ar trebui să ajute sexul să fie mai puțin dureros.  Sexul dureros și uscăciunea vă  pot afecta   dorința de  a  face   sex.

 

Diabetul nu trebuie să vă distrugă viața sexuală! Motivele disfuncției sexuale sunt diferite pentru fiecare persoană. Sexul poate fi o parte importantă a vieții  , de  aceea este bine sa discutaţi din timp cu  medicul dvs.  despre eventualele probleme sexuale.  

 Sursa: British Diabetic Association (Diabetes UK), Cleveland Clinic (The Link Between Diabetes and Sexual Dysfunction)