Retinopatia diabetica

    Retinopatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat  ce afecteaza aproximativ jumatate dintre pacienti.

   Nivelul crescut al glicemiei produce schimbari structurale, fiziologice si biochimice ce altereaza metabolismul celular, fluxul sanguin retinian si competenta capilarelor retiniene.

    Conform Studiului Epidemiologic al Retinopatiei Diabetice Wisconsin, in diabetul zaharat tip 2, retinopatia diabetica a fost prezenta la 20% dintre pacienti la diagnostic, procentul crescand la 60-85% in urmatorii 15 ani. (American Diabetes Association, Therapy for Diabetes Mellitus and Related disorders, pg729)

   Ghidurile international recomanda in medie 2 examinari ale fundului de ochi/ an, in medie acceptat 1/an sau mai des in functie de gradul de afectare oculara.

 

Clasificarea retinopatiei diabetice

Leziunile retiniene

 

Retinopatia diabetica non proliferativa usoara                    

 

Rare microanevrisme/ exsudate dure

Retinopatia diabetica non proliferativa moderata

Microanevrisme si rare hemoragii intraretiniene

Retinopatia diabetica non proliferativa severa / Retinopatia diabetica pre- proliferativa

 

Numeroase microhemoragii intraretiniene sau microanevrisme in 4 cadrane; alterari
venoase difuze; anomalii
microvasculare intraretiniene in cel putin 1 cadran

Retinopatia diabetica proliferativa forma de debut

 

Minima neovascularizatie/neovascularizatie retiniana fara hemoragii pre-retiniene sau in vitros

Retinopatia diabetica proliferativa forma avansata

 

Neovascularizatie  pe mai mult de 1 cadran/ neovascularizatie retiniana cu sau fara hemoragii pre-retiniene sau in vitros

Edemul macular

 

 Poate aparea in orice stadiu al retinopatiei
diabetice, insa prevalenta  creste
odata cu gravitatea retinopatiei.

 

Tratamentul retinopatiei diabetica

    In ciuda numeroaselor avansari medicale inregistrate (panfotocoagulare, laserterapie focala, anticorpi anti VEGF, administrarea intraoculara de steroizi)  in prezervarea vederii la persoanele cu retinopatie diabetica proliferativa avansata, ramane totusi o necesitate terapia pentru stadiile incipiente si pentru a putea preveni sau incetinii progresia afectiunii.

        Tratamentul actual al formelor incipiente se bazeaza pe controlul sistemic  al factorilor de risc cum este hiperglicemia si hipertensiunea arteriala esentiala. (American Diabetes Association, Therapy for Diabetes Mellitus and Related disorders, pg748)

          Edemul macular poate fi prezent in orice stadiu al retinopatiei diabetice, este principala cauza de pierdere moderata a vederii si este , de fapt, o colectie lichidiana sau o ingrosare maculara. Pacientii cu edem macular beneficiaza de tratament oftalmologic, panfotocoagularea fiind , uneori, indicata in acest stadiu.

            Exista doar doua terapii specifice , panfotocoagularea laser si injectiile intraoculare, ce au dovedit eficienta in preventia cecitatii, dar utilizarea lor este limitata la stadiile avansate ale retinopatiei , atunci cand vederea este deja amenintata sau compromisa. Panfotocogularea este tratamentul de prima intentie al retinopatiei diabetice proliferative de peste 50 de ani, dar marele  sau avantaj este prezervarea vederii existente si nu recuperarea  vederii pierdute.

            Terapia standard pentru edemul macular central cu afectarea vederii este injectarea intravitreana de agenti anti- VEGF (factor de crestere vascular). Aceasta abordare terapeutica reduce riscul de pierdere moderata a vederii la < 5% si imbunatateste acuitatea vizuala cu la aproape 50% dintre pacienti. Sunt necesare in jur de 8-9 injectii in primul an de tratament. Exista si complicatii severe ale acestor terapii ( endoftalmita, inflamatie oculara, dezlipire de retina, cataracta traumatica), dar se estimeaza ca acestea apar cu o frecventa mai mica de 1 la 1000 de injectari.  

(American Diabetes Association, Therapy for Diabetes Mellitus and Related disorders, pg739)