Diabetul Gestational

CE ESTE DIABETUL GESTATIONAL?

Sarcina pune organismul într-o stare excepțională. La unele femei corpul nu reușeșete să producă și să folosească toată insulina necesară în sarcină. Fără suficientă insulină, glucoza nu poate trece din sânge în celule și se acumulează în cantități mari, provocând hiperglicemie. Ca mecanism, acest tip de diabet seamănă cu diabetul de tip 2. 
Diabetul gestațional se instalează la aproximativ una din 25 de sarcini înregistrate la nivel global și poate fi asociat cu diverse complicații, atât la mamă, cât și la copil. În general, dispare după naștere, dar mama și copilul (sau copiii) prezintă risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 pe parcursul vieții. Circa jumătate din femeile cu istoric de diabet gestațional dezvoltă diabet zaharat în următorii 5-10 ani.

CE PERICOLE POATE ASCUNDE DIABETUL GESTATIONAL?

Spre deosebire de cazurile în care mama are diabet încă dinainte de sarcină, diabetul gestațional afectează fătul (care s-a dezvoltat deja) spre sfârșitul sarcinii, în perioada de creștere. 
Pancreasul lucrează în plus, pentru a produce mai multă insulină. Dar în diabetul gestațional, aceasta nu reușește să scadă nivelul glucozei din sânge. În placentă nu intră insulina secretată de mamă, ci nutrienți precum glucoza. Un nivel ridicat al acesteia în sângele mamei duce la creșterea nivelului de zahăr și în sângele fătului. Pancreasul acestuia produce mai multă insulină, pentru procesarea glucozei. Astfel copilul primește mai multă energie decât are avea nevoie să crească și să se dezvolte. Acest surplus este stocat sub formă de grăsime, iar fătul dezvoltă macrosomia, adică o greutate mai mare decât normalul.
Copiii cu macrosomia pot avea diverse probleme, începând chiar cu momentul nașterii, când își pot leza umerii la trecerea prin canalul cervical. Odată ajunși pe lume, acești copii pot prezenta hipoglicemie din cauza excesului de insulină produs de pancreas ca răspuns la nivelul ridicat de glucoză provenit din sângele mamei. Sunt predispuși și la probleme de respirație, iar mai târziu, ca adulți, au risc ridicat de a dezvolta obezitate și diabet zaharat.
Alăptarea după naștere, mai ales în cazul diabetului gestațional, este la fel de importantă pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a copilului. Unele studii au arătat că mamele își reduc astfel riscul de a face ulterior diabet de tip 2, iar la copii este prevenită obezitatea. 

DIAGNOSTICAREA DIABETULUI GESTATIONAL

Din setul de analize decontat de Casa de Asigurări de Sănătate face parte și măsurarea nivelului glucozei. În cazul în care acesta este ridicat, se face testul de toleranță la glucoză. Perioada recomandată pentru acest test este între săptămânile 24 și 28.
Femeile cu factori de risc este bine să fie testate încă de la începutul sarcinii. Medicii ginecologi pot recomanda aceste teste, în cazul în care le consideră necesare.

CE E DE FACUT IN PRIVINTA DIABETULUI GESTATIONAL?

Odată identificată problema, pacienta este îndrumată către specialiști în tratarea diabetului gestațional. De la aceștia femeile primesc sfaturi practice, despre cum să-și țină sub control nivelul glucozei, cum să se hrănească, ce activități fizice să practice și dacă este nevoie să-și injecteze insulină. 
Valorile glucozei trebuie să fie sub 95 mg/dl (5,3mmol/l) dimineața, înainte de masă și sub 140mg/dl (7,8mmol/l) la o oră după o masă principală. Dacă schimbările modului de viață nu dau rezultate și rezistența la insulină continuă, este nevoie de injecții cu insulină. Circa 20% dintre femeile cu diabet gestațional ajung să aibă nevoie de insulină injectabilă.
Nivelul glucozei din sângele mamei poate crește semnificativ, mai ales în a doua parte a sarcinii, de aceea valorile acesteia trebuie verificate mai des.

DUPA NASTERE

În general, valorile glucozei revin la normal după naștere. Însă femeile cu diabet gestațional au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat în viitor. Pentru prevenirea acestuia este bine să alăpteze copilul și să adopte același stil de viață sănătos: alimentație adecvată, mișcare și ținerea sub control a greutății corporale.
Se recomandă și verificarea la intervale regulate a nivelului glucozei (frecvența acestora depinde de riscul fiecărei persoane) pentru a descoperi la timp o eventuală declanșare a diabetului.
O alimentație sănătoasă și mișcarea pot reduce riscul apariției acestui tip de diabet și îi pot limita efectele în cazul în care s-a instalat deja.