Ochi

Una dintre afecțiunile ochiului cauzate de diabet se numește retinopatie diabetică. Celulele retinei sunt hrănite cu nutrienți transportați prin vase de sânge minuscule. Acestea pot fi afectate de diabet, iar ochiul nu mai primește substanțele de care are nevoie.

Retina, formată din milioane de celule, poate fi afectată cu mult înainte de a da tulburări de vedere, de aceea este important ca în diabet să faceți anual o verificare a ochilor.

În cazul diabetului de tip 2, este necesar un control al ochilor imediat după diagnosticare. Apoi controlul va fi reluat anual. În cazul instalării retinopatiei, veți decide împreună cu medicul frecvența controalelor.

În diabetul de tip 1 controlul depinde de vîrsta pacientului: la copii se va face începând cu anul al cincilea de la diagnosticare și anual după vârsta de 11 ani. La instalarea retinopatiei controlul se va face la recomandarea medicului.

Gravidele cu diabet trebuie să fie atente la apariția și evoluția retinopatiei, pentru că degradarea retinei se poate accelera în condiții de sarcină. De aceea se recomandă un control al ochilor chiar înainte de sarcină, sau imediat după instalarea acesteia. Apoi controlul se va relua la fiecare 3 luni pe perioada sarcinii, sau la recomandarea medicului.

CAUZE

Ca și în cazul altor afecțiuni, cauza principală a instalării retinopatiei este nivelul crezcut de glucoză, care provoacă degradări ale vaselor de sânge care hrănesc ochii. Alte cauze sunt degradări ale celulelor nervoase ale ochiului, precum și a altor celule ce formează retina. Și tensiunea arterială crescută poate afecta retina. Din păcate, retinopatia poate evolua pînă la orbire

SEMNELE RETINOPATIEI

Această afecțiune poate apărea fără a fi remarcată la început. Pînă în momentul în care o persoană este diagnosticată cu diabet, nivelul crescut de glucoză a produs deja, cel mai probabil, degradări la nivelul retinei. De aceea este necesar un control oftalmologic imediat după diagnosticarea cu diabet.

Printre primele semne ale retinopatiei se numără apariția de puncte negre și străfulgerări în câmpul vizual. În astfel de cazuri mergeți imediat la medic.

În retinopatiile ușoare poate fi suficient să țineți sub control glucoza, tensiunea arterială și colesterolul. Terapiile cu laser, care coagulează straturile profunde ale retinei, poartă numele de fotocoagulare laser a retinei și pot fi benefice în tratarea retinopatiei diabetice.

Retinopatiile sever pot duce la dezlipiri de retină sau hemoragii vitroase. Tratamentul acestora este mai complicat și succesul lor depinde de tehnologie și de starea de sănătate a pacientului.

POATE FI RETINOPATIA PREVENITA

Diabetul este o boală care, deși nu poate fi tratată, poate fi ținută sub control. Astfel și retinopatia poate fi prevenită sau, cel puțin, identificată încă din primele faze și controlată.

Pentru a vă păstra ochii sănătoși aveți câteva mijloace la dispoziție:

  • Mergeți la oftalmolog pentru verificări: acesta vă va pune niște picături, care vor mări pupilele, făcând astfel retina mai vizibilă pentru evaluare. E posibil să aveți vederea cețoasă timp de câteva ore, iar totul să vi se pară foarte luminos. Chemați pe cineva să vă însoțească acasă și purtați ochelari de soare, pentru a proteja ochii sensibilizați de picăturile oftalmologice.

  • Fiți atenți la modificări de vedere: chiar dacă retinopatia nu dă simptome de la început, unele persoane vor sesiza anumite schimbări. Poate fi vorba despre senzația de cețuri plutitoare, vedere diminuată, ca și cum ați purta ochelari de soare tot timpul, dificultăți de vedere în întuneric. Puteți avea și senzația de vedere încețoșată, care este o manifestare normală atunci cînd nivelul glucozei crește. Odată ce acesta revine la normal, vederea ar trebui să redevină clară.

  • Țineți sub control nivelul glucozei

  • Țineți sub control tensiunea arterială și colesterolul

  • Păstrați o dietă sănătoasă și echilibrată și faceți mișcare

  • Renunțați la fumat