Monitorizarea glicemiei

Monitorizarea glicemiei

Obiectivul pacientilor cu diabet este sa isi mentina glicemia cat mai aproape de normal cu putinta, pentru a preveni sau intarzia aparitia complicatiilor la ochi, nervi, rinichi sau vasele de sange. Pentru aceasta este nevoie sa va urmariti cat mai des valoare glicemiei prin testare cu un glucometru (un mic aparat ca un pager ce testeaza glicemia).
Testarea se face prin inteparea cu un ac special sau cu un dispozitiv numit “inteparici” de regula in pulpa degetului, preferabil pe lateral, pentru a nu deranja suprafata folosita cel mai des a acestuia. In prealabil mainile trebuie spalate cu apa si sapun. Se pune o picatura de sange pe o bandeleta de test atasata anterior la glucometru, se asteapta putin (30 sec.) si pe ecranul aparatului apare valoarea glicemiei, de regula in mg/dl (unele aparate afiseaza in mmol/l).
Toate valorile glicemice trebuie notate intr-un carnetel special in care mai sunt notate evenimentele speciale (hipoglicemii, efort, infectii, stress, alimentatie, etc.). Acest carnetel este de o valoare deosebita pentru medicul ce va ingrijeste si ii va permite acestuia sa ia deciziile cele mai potrivite pentru sanatatea dvs.
Este bine sa va testati mai des glicemia acasa daca:
 • urmati un tratament cu insulina sau pastile de diabet
 • sunteti in tratament cu mai multe injectii de insulina pe zi
 • sunteti insarcinata
 • nivelul glicemiei se regleaza cu greutate
 • aveti valori foarte mici sau foarte mari ale glicemiei (mai ales pe perioade scurte)
 • aveti valori mici ale glicemiei fara simptome de hipoglicemie
Cauze posibile de erori la testare:
 1. glucometrul este murdar
 2. temperatura glucometrului si/sau a testului nu este cea normala (a camerei)
 3. bandeleta de test expirata
 4. necalibrarea glucometrului pentru setul curent de teste
 5. picatura de sange aplicata pe test este prea mica
In prezent glucometrul si testele necesare pentru 3 luni se dau gratuit de la centrele de diabet pentru pacientii in tratament cu insulina. Pretul unui astfel de aparat este de aproximativ 75$, iar testele pentru o luna va mai costa inca aprox. 30$ (evident, doar in cazul in care nu le primiti gratis). Pentru majoritatea dintre dvs. este o suma mult prea mare, dar folosirea corecta a unui astfel de aparat va poate prelungi viata uneori cu 10 ani, daca nu mai mult.
In lipsa unui glucometru sau daca s-au terminat testele, puteti sa va faceti o idee despre glicemiile dvs. facind un test de glucoza in urina. Testul consta in introducerea unei bandelete (un cartonas) intr-un recipien cu urina dvs. si compararea culorii pe care o ia acesta dupa un timp scurt (1 min.) cu o scala de culoare de pe ambalajul produsului.
De o mare importanta in tipul 1 de diabet o are testarea prezentei cetonelor in urina. Cum puteti afla daca nivelul cetonelor este ridicat? Simplu! Exista teste asemanatoare celor de glicemie care testeaza nivelul cetonelor in urina. Nivelul cetonelor (prin test in urina) trebuie cercetat la un interval de 4-6 ore atunci cand glicemia este peste 240 mg/dl (testata simplu cu un glucometru sau un test de culoare), daca va imbolnaviti (de ex. raceala sau gripa) sau daca aveti simptome sugestive (dificultati de respiratie, mirosul respiratiei a mere verzi, greata si chiar varsaturi, gura foarte uscata, urinari frecvente, glicemie mare, dezorientare, confuzie). Daca ati vomitat de mai mult de 2 ori in ultimile 4 ore si testul in urina arata prezenta cetonelor trebuie sa luati legatura de urgenta cu un medic!!!
Nu faceti exercitii fizice cand testul in urina arata prezenta cetonelor! Prezenta lor arata si un slab control al diabetului si nevoia urgenta de a face modificarile necesare pentru a obtine un control metabolic mai bun – luati legatura cu medicul dvs.
In absenta sarcinii sau a unei varste > 70 ani, tinta glicemiilor este de 100-130 mg/dl (5,55-7,22 mmol/l) dimineata pe nemancate si sub 180 (10 mmol/l) oricand in timpul zilei, chiar si la o ora dupa ce am mancat.