Diabetul trebuie verificat

Diabetul zaharat  tip 2 este o boala cronica, cu implicatii socio-economice majore, ce beneficiaza in zilele noastre de o gama variata de actiuni terapeutice atat cu administrare orala, cat si injectabile (inclusive insulinoterapia, dar nu numai). Avand in vedere complexitatea complicatiilor , pentru a putea folosi terapia existenta in beneficiul pacientului, este necesara o evaluare completa ce include analize de laborator, examen oftalmologic, examen neurologic  si , eventual, consult nefrologic  si cardiologic.

Din cauza faptului ca majoritatea pacientilor ajung sa dezvolte unele dintre complicatiile diabetului zaharat este necesara o echipa multidisciplinara in ingrijirea acestuia. Unele controale, cum ar fi măsurarea glicemiei, a greutății corporale sau a tensiunii arteriale, le puteți face singur acasa, dar altele vă solicită să consultați un medic:

ANALIZE DE LABORATOR      :

  • Hemoglobina glicozilata (Hba1c) : este, de fapt, o medie a valorilor glicemice din ultimele 3 luni. Ea indica nivelul echilibrului  Cu cât nivelul  zahărului din sânge este mai ridicat și cu cât acesta rămâne mai mult timp  ridicat, cu atât este mai mare Hba1c. In general, este acceptata o tinta la Hba1c < 7% pentru a preveni aparitia complicatiilor microvasculare ale diabetului zaharat, dar, in functie de factori multipli ( existenta complicatiilor cardiovasculare sau renale, varsta, speranta de viata, timpul scurs de la diagnostic, etc) este important sa conveniti impreuna cu medicul dvs la o tinta individuala. 

Hba1c

(%)

5,0 5,5 6,0 6,5 7,0 7,5 8,0 8,5 9,0 9,5 10

Glicemia

(mg/dl)

99 114 128 142 157 169 186 198 214 227 243

                                                                                                Sursa:www.mysugr.com

  • Functia renala (uree, creatinina): necesara atat pentru prevenirea bolii cronice de rinichi, cat si pentru stabilirea terapiei. Principala utilitate a determinarii creatininei serice este diagnosticarea insuficientei renale. O  perturbare a functiei renale reduce excretia de creatinina, determinand cresterea creatininei serice. 
  • Functia hepatica (TGP,TGO): pentru stabilirea si urmarirea terapiei. TGOeste o enzimă întalnită în mod normal în multe țesuturi – mai ales în inimă şi ficat, şi în proporţii mai mici se regăseşte în masa musculară, rinichi, creier. Este eliberată în sânge când unul din organe este afectat, deci nu este foarte specifică pentru afectarea ficatului. Testarea TGO se efectuează, în special, pentru a detecta afecţiuni la nivelul ficatului.TGP în schimb se găsește în majoritate în ficat. Se găsește și în alte organe dar în general valori mari ale TGP în sânge înseamnă o afectare hepatică.
  • Profilul lipidic: HDL și  LDL, împreună cu trigliceridele (TG)  alcătuiesc colesterolul total, care poate fi determinat la un laborator de analize printr-un test de sânge numit  si  profil lipidic Nivelul optim al componentelor profilului lipidic este diferit pentru persoanele  cu diabet zaharat si/sau boala cardiovasculara. (HDL) au rolul de a transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, si de a impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul de colesterol. Din acest motiv mai este denumit si colesterol “bun". LDL are rolul de a transporta colesterolul in sange. Rolul lui negativ este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace. Data fiind aceasta functie, LDL este  cunoscut si sub numele de colesterol “rau”, potrivit Asociatiei Americane a Inimii. Trigliceridele sunt grăsimi care se depun pe vasele de sânge și în ficat. Ele  cresc atunci când vorbim de diabetul zaharat, boli de ficat, boli de rinichi, în supraalimentație, în special cu grăsimi, în, în insuficiența glandei tiroide, în stres puternic, în intoxicația cu alcool, în intoxicația cu substanțe toxice.  
  • Hemoleucograma: screening-ul anemiei de orice cauza.

Interpretarea rezultatelor analizelor de laborator trebuie realizata impreuna cu medicul, stabilind impreuna care sunt recomandarile pentru cazul  dumneavoastra individual.

EXAMINAREA  FUNDULUI DE OCHI

Este un examen oftalmologic ce stabileste daca exista complicatii microvasculare ale diabetului zaharat sau altor patologii ( de ex: hipertensiunea arteriala); Est important pentru preventia si depistarea in stadiu precoce si reversibile ale retinopatiei diabetice.

EXAMEN  NEUROLOGIC:

Importanta acestui consult este , de asemenea, depistarea precoce a polineuropatiei diabetice sensitive distale.