Calusul plantar

Calusul plantar si diabetul zaharat

Calusul plantar reprezinta o zona de ingrosare a pielii care devine dura si se poate crapa. Apare in orice loc la nivelul pielii, ca urmare a unor forte de frecare de intensitate medie, ce actioneaza repetitiv si pe o perioada lunga de timp. De exemplu, oamenii dezvolta adesea calusuri pe degetul mijlociu, al mainii dominante, datorita traumatismului repetitiv realizat de instumentul cu care scrie.
Cel mai frecvent il gasim pe zonele de presiune inalta de la nivelul piciorului, ca urmare a contactului repetat in timpul mersului. Daca fortele de presiune sau de frecare sunt de intensitate mare si actioneaza brusc, calusul nu are suficient timp sa se formeze, iar in locul respectiv poate sa apara o leziune ( de exemplu acele vezicule („basici”) ce apar mai ales cand purtam un patof nou sau unul incomod). Asadar calusul reprezinta un mecanism de aparare al organismului impotriva factorilor traumatici. Desi cel mai frecvent calusurile nu provoaca probleme, atunci cand ele sunt ignorate si nu sunt tratate la timp ele se ingroasa si se crapa ceea ce poate duce la aparitia unei ulceratii ce se poate infecta.
Calusul se formeaza prin acumularea de keratinocite diferentiate (celulele epiteliale mature ale pielii) în straturile periferice, terminale ale pielii care mor. Desi sunt moarte aceste celule sunt foarte rezistente la actiunea factorilor mecanici si chimici. Aceasta se datoreaza retelelor extinse, alcatuite din proteine si filamente intermediare hidrofobe de keratina care contin multe legaturi disulfidice. Exista si stari patologice in care calusul apare fara sa existe o forta de frecare / presiune repetitiva. Aceasta boala se numeste hiperkeratoza si poate avea o multitudine de cauze.
Calusul la persoanele cu diabet apare mult mai des si se formeaza mult mai repede. Diabetul afecteaza capilarele mici de la nivelul piciorului. Datorita acestui lucru majoritatea persoanelor cu diabet au o circulatie deficitara la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru inseamna o vasculariatie deficitara a pielii la care nu mai ajung suficiente substante nutritive. Cele mai afectate sunt celulele statului periferic / terminal al pielii care vor prezenta un turnover accelerat. Astfel aceste celule care mor mult mai repede se vor acumula cu aparitia in final a calusului.
Calusul este intalnit frecvent la persoanele cu diabet, fara pulsul periferic, la pedioasa sau tibiala posterioara, la persoanele cu afectare nervoasa periferica, neuropatie periferica si la persoanele cu deformari ale piciorului, de exemplu „degetele ciocan”, artropatia Chacot sau „piciorul Charcot”. Toate aceste lucruri pot creste riscul dumneavoastra de a dezvolta ulcer al piciorului diabetic.
Bataturile sunt o forma speciala de calus ce apar pe suprafetele fine, fara par ale pielii, cea mai frecventa localizare fiind la nivelul fetei dorsale a piciorului si a degetelor. Apare datorita fortelor de presiune ce acioneaza intr-o directie elipsoidala. Bataturile spre deosebire de calus au o structura specifica cu o zona centrala/miez foarte dur si o zona periferica mai moale. De multe ori aceste bataturi sunt dureroase atunci cand se exercita o presiune la nivelul lor. Ele pot fi indepartate chirurgical, dar de cele mai multe ori reapar.
Este mult mai usor sa prevenim aparitia calusului decat sa il tratam. Calusul poate sa dispara atunci cand fortele de presiune/frecare sunt indepartate sau minimalizate. Trebuie sa purtam o incalatminte comoda, potrivita marimii si formei piciorului. Medicul va poate sfatui sa putati incaltaminte terapeutica sau insertii.
Daca nu este indepartat calusul se ingroasa, se crapa si se poate transforma in cele din urma intr-o ulceratie, ce se poate infecta. Nu incercati niciodata sa va taiati singuri bataturile sau calusul format. De asemenea, nu incercati sa indepartati calusul sau bataturile cu substante chimice, deoarece aceste substante va pot provoca arsuri. Intrebati medicul dumneavoastra curant in legatura cu tratamentul calusului si al bataturilor.
Folosirea unei pietre ponce, in fiecare zi, dupa ce v-ati spalat pe picioare, va poate ajuta sa preveniti dezvoltarea calusului. Dati cu o lotiune hidratanta imediat dupa ce ati folosit piatra ponce. Persoanele cu circulatie sangvina periferica deficitara, trebuie sa isi examineze zilnic picioarele.