Arterita

Arterita la picioare

Arterita (boala arteriala periferica) reprezinta o afectiune a vaselor de la nivelul membrelor inferioare, vase care se ingusteaza sau chiar se blocheaza prin acumularea depozitelor de grasime la nivelul peretilor, acest lucru ducand la scaderea sau chiar blocarea totala a fluxului sangvin la acest nivel. Aceasta boala este asociata cu un risc inalt de a face infarct miocardic (IM) sau accident vascular cerebral (AVC) deoarece vasele de la acest nivelul sufera aceleasi modificari ca cele de la nivelul membrelor inferioare.
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face boala arteriala periferica, asa cum au un risc mult mai mare de a face infarct sau accident vascular cerebral, mai ales cand glicemiile sunt crescute pentru o perioada indelungata de timp. Alte conditii care sunt asociate cu un risc mai mare de a face arterita sunt: fumatul, hipertensiune arteriala, dislipidemie, obezitate, sedentarism, varsta inaintata, istoric de boli cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral).
Cel mai frecvent pacientii cu boala arteriala periferica prezinta durere la nivelul membrelor inferioare, durere ce apare la mers si dispare dupa cateva minute de repaus. Simptomatologia difera foarte mult de la persoana la persona. In stadiile incipiente pacientul poate simti doar amorteli, furnicaturi sau senzatie de rece la nivelul gambelor sau picioarelor.
Diagnosticul bolii arteriale periferice se poate face cu ajutorul unui test foarte simplu numit indicele gamba-brat. Acest test consta in determinarea presiunii arteriale la nivelul gambei si bratului. Daca presiunea arteriala de la nivelul gambei este mai mica decat cea de la nivelul bratului este posibil sa aveti boala arteriala periferica. Alte teste folosite pentru diagnosticul bolii arteriale periferice sunt: angiografia, ecografia, RMN.
Tratmentul bolii arteriale periferice difera in functie de stadiul acesteia: activitate fizica, medicatie, chirurgie vasculara. Activitatea fizica usoara ca de exemplu mersul pe jos poate ajuta atat la prevenirea bolii cat si la ameliorarea ei. Renuntarea la fumat este obligatorie. Un control glicemic optim poate preveni sau incetini dezvolatarea bolii. Controlul tensiunii arteriale este o parte foarte importanta, ea trebuie mentinuta la un nivel de sub 130/80. Controlul grasimilor din sange este de asemenea foarte important. Medicul dumneavoastra va poate indica un tratament adecvat pentru controlul acestor factori.
In unele cazuri poate fi necesara interventia chirurgicala. Sunt doua proceduri importante: angioplastia si bypass-ul arterial. Angioplastia este o procedura ce foloseste un cateter ce are atasat un balon, cu care se partrunde la nivelul arterei stenozate. Cand se ajunge la nivelul zonei de stenoza balonul este umflat si se realizeaza astfel marirea lumenului arterial. La acel nivel este introdus un stent ce va mentine artera permeabila. Bypass-ul arterial foloseste o grefa de artera, luata in general de la pacient, din alta parte a corpului, care este pusa in locul arterei stenozate pentru a obtine o buna vascularizatie a tesuturilor de la acel nivel.