Amputatia piciorului

Amputatia piciorului

Persoanele cu diabet zaharat au un risc mult mai mare de a li se amputa un membru inferior fata de persoanele fara diabet. Diabetul zaharat reprezinta prima cauza de amputatie a membrului inferior.
Ce trebuie tinut minte este faptul ca cel mai important lucru in ceea ce priveste prevenirea aparitiei complicatiilor diabetului zaharat, inclusiv a amputatiilor membrelor inferioare, este un control glicemic adecvat. Prezenta valorilor glicemice mari pentru o perioada lunga de timp la persoanele cu diabet duc in cele din urma la aparitia leziunii nervoase si vasculare la nivelul membrelor.
Scaderea sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare, datorita leziunii nervoase, insotita de o vascularizatie deficitara pot duce in cele din urma la necesitatea amputatiei. De aceea o identificare precoce a acestor probleme si o interventie la timp pot preveni multe din amputatii.
Se cunoaste faptul ca o examinare atenta a piciorului diabetic poate preveni cu pana la 50% din cazurile de amputatie. Examinarea piciorului trebuie facuta anual pentru depistarea persoanelor la risc. Persoanele la risc trebuiesc examinate mult mai des pentru depistarea unor factori de risc suplimentari. Pe langa examinarea efectuata de medicul dumneavoastra curent este foarte importanta autoexaminarea piciorului.
Sunt considerati factori de risc independenti pentru amputatia membrelor inferioare neuropatia diabetica periferica, boala vasculara periferica si istoric de ulcer al piciorului. Semnele de neuropatie diabetica periferica, absenta bilaterala a pulsului, scaderea sensibilatii vibratorii bilateral, abolirea reflexelor osteotendinoase sunt de doua ori mai frecvente la cei ce au suferit o amputatie.
Un alt factor de risc important in ceea ce priveste amputatiile este fumatul. Fumatul afecteaza vasele mici de la nivelul membrelor si poate agrava si mai mult aceasta problema. Majoritatea celor ce au suferit o amputatie au fost / sunt fumatori.