Afectiuni oculare

Boala oculara diabetica cuprinde , pe langa retinopatia diabetica, un raspuns mai complex al unui organ tinta la afectarea sistemica. Astfel, toate structurile ochiului sunt susceptibile complicatiilor induse de catre diabetul zaharat. Nivelul crescut al glicemiei produce schimbari structurale, fiziologice si biochimice ce aletereaza metabolismul celular, fluxul sanguin retinian si competenta capilarelor retiniene.

Afectari oculare, in afara de retinopatia diabetica, asociate diabetului zaharat: Mononeuropatiile nervilor cranieni III, IV si VI, incidenta crescuta de glaucom, cataracta cu debut si progresie rapide, susceptibilitate la abraziuni corneene si eroziuni corneene recurente, presbiopie cu debut rapid, vedete incetosata sau fluctuanta.

Opacitatile lenticulare

Prezenta diabetului zaharat poate favoriza aparitia si progresia mai rapida a cataractei. In comparatie cu persoanele de aceeasi varsta, persoanele cu diabet zaharat prezinta opacitati lenticulare cu o frecventa mai mare cu 60%. Acest risc crescut de a dezvolta cataracta este prezent atat in diabetul zaharat tip 1, cat si tip 2.

Opacitatile lenticulare reversibile legate de diabetul zaharat pot aparea in diferite straturi ale lentilei si sunt, cel mai frecvent, legate de un control glicemic slab.

Managementul cataractei la pacientii cu DZ cuprinde aceleasi tehnici folosite si in cazul pacientilor cu cataracta legata de varsta. Din fericire, extractia cataractei impreuna cu implantarea introculara de cristalin are o rata de success de 90-95% in restabilirea acuitatii vizuale.

Glaucom

Glaucomul cu unghi deschis este de 1,2-2,7 ori mai intalnit la pacientii cu diabet zaharat. Prevalenta acestei patologii creste direct proportional cu varsta si durata de la diagnostic, dar terapia disponibila pentru glaucomul cu unghi deschis este , in general, eficienta. Metodele terapeutice sunt cele folosite si pentru populatia generala.

Glaucomul neovascular este o problema severa si apare, uneori, la ochii deja afectati de retinopatia diabetica severa sau dezlipirea de retina si , uneori, dupa operatia pentru cataracta. Glaucomul neovascular apare in urma proliferarii neovaselor pe suprafata irisului. Aceasta patologie poate fi dificil de gestionat si necesita fecventa tratament agresiv. Managementul include fotocoagularea laser, administrarea de agenti anti-VEGF, terapie locala antiglaucoma, steroizi si atropina applicate local, operatie laser sau diverse combinatii ale acestora.

Actualmente este recomandata examinarea oftalmologica la diagnosticul diabetului zaharat tip 2. Daca nu exista semne de retinopatie diabetica , atunci se poate considera repetarea examenului oftalmologic la 1-2 ani. Daca retinopatia diabetica este prezenta, atunci examnul anual devine obligatoriu, iar in cazul boala oculara progreseaza sau ameninta vederea se impune exameniarea oftalmologica mai frecvent.

(American Diabetes Association, Therapy for Diabetes Mellitus and Related Disorders, pg 740-742)