Amorteala, furnicaturi

Arsura, furnicaturi sau anestezie la picioare

O parte importanta a managementului in diabetul zaharat reprezinta examinarea si ingrijirea atenta a piciorului diabetic. Termenul de “picior diabetic” include un spectru larg de afectiuni ale piciorului la pacientii cu diabet zaharat.
Persoanele cu diabet zaharat, ce au pentru o perioada lunga de timp valori glicemice mari, sunt predispuse de a face complicatii. La nivelul membrelor inferioare se produc leziuni ale nervilor si vaselor datorate valorilor glicemice mari. Acestea duc in final la pierderea sensibilitatii, initial termice si dureroase, ulterior a celei propioceptive.
Initial simptomele pot lipsi sau pot trece neobservate, insa o data cu trecerea anilor leziunile nervilor si a vaselor se pot agrava, apar semne si simptome cum ar fi durere, amorteala, arsura sau furnicaturi in special la nivelul membrelor inferioare. In acest moment este instalata neuropatia diabetica periferica.
Cel mai frecvent pacientii prezinta: senzatie de amorteala, scaderea sensibilitatii termice si dureroase initial si ulterior si a celei tactile, durere, furnicaturi, arsura, intepaturi, durere ascutita, crampe, sensibilitate extrema la atingerile usoare. Toate acestea sunt simetrice, afecteaza ambele membre in egala masura si foarte frecvent se agraveaza mai ales in cursul noptii.
Asadar daca prezentati la nivelul membrelor inferioare arsuri, furnicaturi sau o scadere a sensibilitatii anuntati medicul dumneavostra curant, deoarece poate fi un indiciu al faptului ca diabetul este dezechilibrat iar valorile glicemice sunt mari, acest lucru crescand foarte mult riscul de a face neuropatie diabetica periferica sau alte complicatii.