Complicatiile diabetului

Complicațiile diabetului – Cauze principale

Fie că sunteți diabetic de mult timp sau de câteva luni, de tip 1 sau tip 2, nou diagnosticat sau diabetic de câțiva ani, tratat cu insulină sau tratament medicamentos, monitorizat în mod regulat de către medicul dumneavoastră sau nu, puteți fi afectat de complicații dacă diabetul dumneavoastră este dezechilibrat. Cu cât diabetul este detectat mai târziu, cu atât este mai mare riscul. Hiperglicemia   prelungită și dezechilibrul diabetului provoacă leziuni ale nervilor și vaselor și, în consecință, leziuni ale anumitor celule din corp, cu repercusiuni asupra mai multor organe. Acest lucru se datorează faptului că vasele de sânge sunt cele care mențin fluxul de sânge și alimentează întregul corp către organe, iar nervii transportă mesaje nervoase din creier către organe. Prin urmare, modificarea lor duce la complicații în organism. Complicațiile diabetului se dezvoltă de obicei fără simptome și pot trece neobservate mult timp. Acesta este motivul pentru care este esențial să existe examinări regulate prescrise de medicul diabetolog  împreună cu diverși specialiști, pentru a monitoriza progresul diabetului . Când apar complicații, este necesar să apelați la specialistul potrivit. Acest lucru este esențial pentru a limita sau chiar a opri extinderea complicatiilor, astfel încât să nu provoace daune vitale și posibile repercusiuni asupra restului corpului.

Complicatiile nu sunt inevitabile. Ținerea sub control a zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a grăsimilor din sânge   ajuta enorm la  reducerea riscul de apariție a complicațiilor. Se impun: o dietă echilibrată, activitate fizică regulată și auto-monitorizare periodica/ori de cate ori este necesara.

Complicațiile legate de diabet pot afecta: nervii, inima, arterele, ochii, mâinile, picioarele, rinichii sau chiar dinții. Tensiunea arterială ridicată, fumatul și multe grăsimi in sânge (colesterol)  pot afecta vasele de sânge și  pot pune și mai mult viata în pericol. Oprirea fumatului și scăderea nivelului de HbA1c, a grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale vor preveni sau încetini aceste complicații. Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face dacă aveți diabet, deoarece fumatul face ca sângele să curgă și mai greu prin  corp.

Care sunt complicațiile diabetului?

Putem  vorbi despre două tipuri de complicații ale diabetului: cele grave care se acumulează în timp numite complicații cronice și cele care se pot întâmpla în orice moment, numite complicații acute.

Complicații cronice

Acestea sunt probleme pe termen lung, care se pot dezvolta treptat și pot duce la daune serioase dacă rămân necontrolate și netratate.

Probleme oculare (retinopatie)-Unele persoane cu diabet dezvoltă o boală oculară numită retinopatie diabetică care le poate afecta vederea. Dacă retinopatia este depistata in faza incipienta, ea poate fi tratată și prevenita pierderea vederii.

Probleme la picioare – A avea diabet înseamnă că riscați mai mult să aveți probleme grave la picioare care, dacă nu sun  tratate , pot duce la amputare. Deteriorarea nervilor poate afecta senzația din picioare, iar creșterea zahărului din sânge poate deteriora circulația, făcând-o mai lentă pentru vindecarea rănilor și tăieturilor. De aceea, este important să-i spuneți medicului dumneavoastră dacă observați orice modificare a aspectului sau simțirii picioarelor.

Infarct și accident vascular cerebral – Când aveți diabet zaharat, creșterea glicemiei pentru o perioadă de timp vă poate afecta vasele de sânge. Acest lucru poate duce uneori la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Probleme renale (nefropatie)Diabetul poate provoca leziuni ale rinichilor pe o perioadă lungă de timp, ceea ce face mai dificilă eliminarea lichidului și a deșeurilor din corpul dumneavoastră. Acest lucru este cauzat de valori ridicate ale zahărului din sânge și de tensiune arterială crescută. Este cunoscută sub numele de nefropatie diabetică sau boală renală.

Leziuni nervoase (neuropatie)-Unele persoane cu diabet pot dezvolta leziuni ale nervilor cauzate în timp de  hiperglicemie . Acest lucru poate ingreuna transmiterea mesajelor între creier și fiecare parte a corpului nostru, astfel încât să poată afecta modul în care vedem, auzim, simțim și ne mișcăm.

Boala gingiilor și alte probleme ale gurii – Prea mult zahăr din sânge poate duce la mai mult zahăr în salivă. Aceasta aduce bacterii care produc acid care atacă smalțul dinților și vă deteriorează gingiile. De asemenea, vasele de sânge din gingii se pot deteriora, ceea ce face ca gingiile să fie mai susceptibile de a se infecta.

Alte afectiuni , cum ar fi cancerul – Dacă aveți diabet, riscați mai mult să dezvoltați anumite tipuri de cancer. Și unele tratamente pentru cancer pot afecta diabetul și pot face mai dificil controlul glicemiei.

Probleme sexuale la femei – Deteriorarea vaselor de sânge și a nervilor poate restricționa cantitatea de sânge care curge în organele dvs. sexuale, astfel încât să puteți pierde senzația. Dacă aveți un nivel ridicat de zahăr din sânge, este, de asemenea, mai probabil să aveți  infecții ale tractului urinar.

Probleme sexuale la bărbați – Cantitatea de sânge care curge în organele dvs. sexuale poate fi restricționată, ceea ce vă poate face să aveți dificultăți în a vă excita. Poate duce la impotență.

Complicații acute

Acestea se pot întâmpla în orice moment și pot duce la complicații cronice.

Hipoglicemia– când zahărul din sânge este prea scăzut

Hiperglicemia – când zaharurile din sânge sunt prea mari

Sindromul hiperglicemic hiperosmolar, sau sindromul hiperosmolar diabetic, reprezintă o complicaţie foarte gravă a diabetului de tip 2, care implică un nivel foarte ridicat al glicemiei sangvine, dar fără prezenţa de corpi cetonici (cum se întâmplă în cazul diabetului de tip I) . Este provocat de deshidratare severă și de valori  foarte mari ale zaharului din sânge.

Cetoacidoza diabetică  – Este cea mai grava complicatie acuta, care, netratata, poate determina coma diabetica si chiar deces. Deficitul de  insulina din organism și nivelului ridicat de zahăr din sânge duc la acumularea de cetone.  

Când aveți o singură complicație cronică, riscați să dezvoltați alte complicații. Deci, dacă vasele de sânge sunt deteriorate în picioare, de exemplu, leziunile se pot întâmpla și în alte părți ale corpului, cum ar fi rinichii și inima.

Sursa: Fédération Française des Diabétiques/ American Diabetes Association