Tort cu blat de ciocolată

Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania si Medtronic Romania.

Tort cu blat de ciocolată

Ingrediente:

Blat:

180g ciocolată neagră fără zahăr

50g îndulcitor (xilitol)

100g unt

5 ouă

50g nuca măcinată fin

50g făină migdale

1 linguriță praf de copt

Crema:

500g brânză de vaci grasă

500g mascarpone

1 linguriță îndulcitor lichid

2 linguri cacao

esență de rom sau vanilie

Se separă ouăle iar albușurile se bat spumă cu puțină sare, se adaugă treptat jumatate din cantitatea de indulcitor (25g) și se continuă baterea până la topirea acestuia. Amestecăm gălbenusurile cu restul de indulcitor ( 25g).

Intr-un vas la bain-marie topim untul si adăugam bucăţele de ciocolată. Amestecăm până obţinem o ciocolată fluidă. Lăsăm putin să se răcească (să nu fie fierbinte) si turnăm ciocolata topită peste gălbenusurile frecate cu indulcitor. Incorporăm albusurile bătute spumă in două etape si apoi adaugăm făină de migdale  si nucile in care s-a amestecat praful de copt. Amestecăm pentru omogenizare, turnăm compozitia într-o formă tapetată cu hârtie de copt (16,5cm x 16,5 cm) si  coacem la foc mediu  aproximativ 30 min.

Lăsăm să se răceasca blatul si il tăiem in trei felii egale (dacă este suficient de inalt).

Amestecăm brânza de vaci cu mascarpone, indulcitorul si esenta de rom. Jumătate din cantitate o amestecăm cu cacao. Crema albă o vom pune intre straturile de blat iar  crema de cacao o folosim pentru a imbrăca tortul. Putem orna cu fructe, fulgi de  migdale, ciocolată fără zahăr.

Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc.

 Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cat mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.

Sursa :Internet.