Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania si Medtronic Romania.
Tort cu blat din făină de cocos și fulgi de cocos
Ingrediente pentru blat:
5 ouă
6 linguri xylitol sau green sugar
50g făină de cocos (aproximativ 6 linguri cu vârf)
60g unt
1 plic praf de copt
1/2 de fiolă de esență de vanilie sau rom
Ingrediente pentru cremă:
Cremă de brânză si cocos
250g mascarpone
200g brânză de vaci sau crema de brânză
2 linguri (cu vârf) de îndulcitor sau câteva picături de îndulcitor lichid
colorant alimentar (roșu)
2-3 linguri cu vârf fulgi de cocos
Cremă de ciocolată
100g ciocolată neagră fără zahăr
250g mascarpone
10g unt
Sirop:
50ml apă minerală carbogazoasă
Câteva picături de îndulcitor lichid sau 1 linguriță xylitol
Obs. Dacă blatul nu este suficient de dulce, se poate insiropa cu suc natural de fructe.
– cantități pentru o tavă pătrată 16×16 cm-
Blatul:
Batem albusurile spumă apoi adăugăm treptat indulcitorul si mixăm din nou până obtinem o spumă tare si lucioasă.
Adaugăm galbenusurile pe rând, apoi cernem peste compozitie făina de cocos in care s-a pus praful de copt. Topim untul intr-un vas la bain – marie, lăsăm să se răceasca putin si adăugam peste compozitie.Se incorporează apoi fulgii de cocos si esentă de vanilie.
Turnăm in formă de tort detasabilă, tapetată cu hartie de copt pe care am uns-o cu putin unt si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 30 minute.
Crema:
Intr-un bol amestecăm brânza de vaci cu 250 g mascarpone si indulcitorul. Se adaugă esentă de vanilie, colorantul si fulgii de cocos.
Obs. Dacă se obtine o cremă prea fluidă, se mai adaugă fulgi de cocos pentru ingrosare.
Se lasă 30 min la rece.
Separat, topim intr-un vas la bain-marie ciocolata ruptă bucatele impreună cu untul. Lăsăm să se răceasca un pic ciocolata topită si amestecăm cu 250g mascarpone. Mixăm bine până la omogenizare. Se lasă 30 min la rece.
Când blatul s-a racit, il tăiem in două, il insiropăm cu siropul pregatit din ingredientele de mai sus si punem crema roz intre foi.
Imbrăcăm tortul cu crema de mascarpone cu ciocolata. Putem orna cu cocos si fructe.
Lăsăm la frigider câteva ore să se imbine aromele.
Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc.
Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cât mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.
Sursa: Internet