Tort cu Blat din Făină de Cocos și Fulgi de Cocos

Acest produs a fost realizat in cadrul proiectului “Scoala pentru copii si tineri cu diabet tip1” cu sprijinul Sanofi Romania si Medtronic Romania.

Tort cu blat din făină de cocos și fulgi de cocos

Ingrediente pentru blat:

5 ouă

6 linguri xylitol sau green sugar

50g făină de cocos (aproximativ 6 linguri cu vârf)

60g unt

1 plic praf de copt

1/2 de fiolă de esență de vanilie sau rom

Ingrediente pentru cremă:

Cremă de brânză si cocos

250g mascarpone

200g brânză de vaci sau crema de brânză

2 linguri (cu vârf) de îndulcitor sau câteva picături de îndulcitor lichid

colorant alimentar (roșu)

2-3 linguri cu vârf fulgi de cocos

Cremă de ciocolată

100g ciocolată neagră fără zahăr

250g mascarpone

10g unt

Sirop:

50ml apă minerală carbogazoasă

Câteva picături de îndulcitor lichid sau 1 linguriță xylitol

Obs. Dacă blatul nu este suficient de dulce, se poate insiropa cu suc natural de fructe.

– cantități pentru o tavă pătrată 16×16 cm-

Blatul:

Batem albusurile spumă apoi adăugăm treptat indulcitorul si mixăm din nou până obtinem o spumă tare si lucioasă.

Adaugăm galbenusurile pe rând, apoi  cernem peste compozitie făina de cocos in care s-a pus praful de copt. Topim untul intr-un vas la bain – marie, lăsăm să se răceasca putin si adăugam peste compozitie.Se incorporează apoi fulgii de cocos si esentă de vanilie.

Turnăm in formă de tort detasabilă, tapetată cu hartie de copt pe care am uns-o cu putin unt si coacem la cuptorul preincalzit la 180 C pentru cca 30 minute.

Crema:

Intr-un bol amestecăm brânza de vaci cu 250 g mascarpone si indulcitorul. Se adaugă esentă de vanilie, colorantul  si fulgii de cocos.

Obs. Dacă se obtine o cremă prea fluidă, se mai adaugă fulgi de cocos pentru ingrosare.

Se lasă 30 min la rece.

Separat, topim intr-un vas la bain-marie ciocolata ruptă bucatele impreună cu untul. Lăsăm să se răceasca un pic ciocolata topită si amestecăm cu 250g mascarpone. Mixăm bine până la omogenizare. Se lasă 30 min la rece.

Când blatul s-a racit, il tăiem in două, il insiropăm cu siropul pregatit din ingredientele de mai sus si punem crema roz intre foi.

Imbrăcăm  tortul cu crema de mascarpone cu ciocolata. Putem orna cu cocos si fructe.

Lăsăm la frigider câteva  ore să se imbine aromele.

Obs. Timpul de coacere din retetele de prăjituri este aproximativ, el variază in functie de tipul tăvii folosite dar si de tipul cuptorului etc.

Testul scobitorii presupune să înfigem o scobitoare cât mai aproape de centrul prăjiturii. Dacă iese curată, fără aluat prins de ea, atunci este gata si o putem scoate din cuptor. Dacă aluatul se prinde de scobitoare, mai lăsăm in cuptor si verificăm mai tarziu, tot cu scobitoarea.

 

Sursa: Internet