Deformari ale picioarelor

Deformarile ale picioarelor

Examinarea piciorului diabetic trebuie inclusa in examenul clinic general efectuat la fiecare vizita de catre medicul dumneavoastra curant. Indiferent de tipul de diabet pe care il aveti medicul dumneavoastra curant trebuie sa faca o examinare atenta a picioarelor chiar in momentul diagnosticarii.
Atunci cand este prezenta neuropatia diabetica pot apare modificari musculo-scheletale. Muschiul se slabeste, isi pierde functia (atrofie musculara) si poate apare o curbare, deformare a degetelor piciorului (degetele ciocan, degetele gheara, halux valgus) si in cele din urma o deformare a intregului picior. Aceasta deformare severa a piciorului se numeste „piciorul Charcot”. Toate acestea duc la o scadere a mobilitatii articulare iar riscul de leziune creste si mai mult.
Degetele ciocan sau degetele gheara apar ca urmare a indoirii sau contracturii uneia sau a mai multor articulatii ale degetelor. Aceasta apare datorita slabirii muschiului ce duce la scurtarea tendoanelor degetelor piciorului. Pacientul poate prezenta dificulate la mers.
Hallux Valgus („monturile”) reprezinta o inclinare a degetului mare de la picior spre degetele mici. Apare o marire a spatiului de la nivelul bazei degetului mare al piciorului. Acesta formatiune poate fi rosie, umflata si se poate infecta. Monturile se pot indeparta chirurgical.
Piciorul Charcot se caracterizata printr-o distrugere progresivă a oaselor şi articulaţiilor. Apare foarte frecvent la cei cu neuropatie periferica. Regiunea medie (mijlocie) a piciorului este zona cel mai frecvent afectata. Prin prabusirea zonei mijlocii a piciorului, apare la nivelul talpii (fata ventrala) o proeminenţă osoasă. La nivelul acestei proeminente fortele de presiune sunt foarte mari iar riscul de aparitie a ulceratiei este foarte mare. Piciorul este umflat, cald, deformarile osoase si cele articulare sunt severe.
Datorita acestor deformari ale piciorului, pantofii nu se mai potrivesc. Functional, piciorul sau glezna pot fi instabile, pacientul prezentand dificultate la mers.

1 Comment

Ora Exacta – 15 December 2015

Uitandu-ma pe internetul din Romania iata ca am aflat pe pagina
dvs.. Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Your Name *

Your Mail *

Your Comment*